realisatie: Fase2 http://www.fasetwee.nl

De broers Johnny en Eppy Manuhutu formeren met nog enkele Molukse muzikanten in de jaren 60 The Eagles. In 1973 wijzigen zij deze groepsnaam in Massada wanneer de Amerikaanse Eagles hits in Nederland gaat scoren.
Twee jaar later winnen ze een platencontract via een groepspresentatie bij Muziekkrant OOR, maar deze wijst de band af omdat de artistieke vrijheid niet kan worden gewaarborgd.


Het is de periode van treinkapingen en gijzelingen door Zuid-Molukkers in Drenthe, acties die Massada niet goedkeurt hoewel de groepsleden de RMS ideologie wel steunen. De acties betekenen wel dat verschillende optredens uit angst voor ongeregeldheden worden afgezegd.


In 1978 wordt het Santana-achtige debuutalbum uitgebracht met de hitsingles Dansa en Latin Dance. Daarna brengt Massada ieder jaar een album uit, heeft een volgeboekte agenda van wel vijf optredens per week en spelen in 1979 op Pinkpop en maken een succesvolle tournee door Duitsland. Ze krijgen een Hitkrant-award en winnen een Zilveren Harp.

Wanneer in 1981 de bezetting van de groep rigoureus wijzigt wordt besloten een funky-latin richting in te slaan en de Maleisische identiteit aan de kant te schuiven. Het kost de groep vele trouwe fans, die de stijlbreuk niet zien zitten.


De groepsleden gaan meer hun eigen weg in solo-projecten en spelen bij andere bands. In 1990 valt de groep na vele wisselingen als Massada uiteen om zeven jaar later voorzichtig op semiprofessionele basis opnieuw te beginnen.

In 1999 speelt Massada tijdens De Vrienden van Amstel, maken in de jaren daarna een tour door Indonesië en staan in 2012 weer op het Pinkpop podium, editie Classic.


Massada telt bekende muzikanten onder de bandleden. Uiteraard de broertjes Manuhutu, maar ook gitaristen Chris Latul en Rudy de Queljoe en percussionist Nippy Noya. Latul brengt een succesvol solo-album uit en scoort diverse hits met het project De Groothandel.


Noya is een gevierd studio- en sessiemuzikant en is te horen op meer dan 200 albums in diverse genres van Jan Akkerman tot John McLaughlin, en van Stan Getz tot Udo Lindenberg. De Queljoe maakt, voordat hij Massada versterkt als opvolger van Latul, deel uit van het legendarische Brainbox van zanger Kaz Lux en schittert onder meer in Vitesse rond drummer Herman van Boeyen.

Massada staat op vrijdag 24 oktober op de planken van de 3e editie van het Reünieconcert ‘Herinnert u zich deze nog?’. Met latin rock maluku-style speelt de negenkoppige band in deze line-up:

Johnny Manuhutu (zang/percussie), Jopie Manuhutu (percussie), Rudy de Queljoe (gitaar), Jan Jermias (gitaar), Nippy Noya (percussie), James Sabandar (basgitaar), Steven van Gestel (drums), Lino Emerencia (toetsen) en Freddy Anindjola (toetsen).

Sies de Jong. Johnny Bakker, Geert de Jong, Piet van der Valk en Jan Popma [vlnr] in de beatband ‘The Hogs’.

De in 2003 uitgebrachte CD ‘Songs Back in Time’.

The Happy Brothers tijdens het reünie-concert ‘Herinnert u zich deze nog..?’ op 30 maart 2013 in Joure

Ook hiervan verscheen een prachtige DVD, waarvan er nog enkele beschikbaar zijn. Deze DVD is hier te bestellen.

Historie

Massada

Website door: Fase2